Jonge Wolven – uitgekleed (01)

VTM 2 heeft in zijn nazomerse programmatie ‘Jonge Wolven’ opgenomen.  Daarin worden tien, eigenlijk elf wegens de aanwezigheid van de tweelingzusjes Haas, twintigers geëtaleerd die het ondernemerschap met volle passie uitdragen.  De volgende teaser viel tot voor kort te lezen op de website van de bovenvermelde zender (Bron: website  https://vtm.be/jonge-wolven).

Hoe voelt het om op je 20ste meer te verdienen dan je beide ouders samen? Jonge Wolven volgt inspirerende jonge ondernemers in ‘work hard, play hard’-modus. Waar komt hun ambitie vandaan? En wat hebben ze daarvoor over? Deze jonge elite maakt het verschil, geeft nooit op, mikt steeds hoger, ruikt kansen, maakt geld en realiseert dromen.

‘ (sic)

In de eerste aflevering van ‘Jonge Wolven’ maken we kennis met een aantal van de geselecteerde jonge ondernemers.  Maar hoe (succes)rijk zijn deze ondernemers nu echt ?  In dit artikel nemen we alvast de financiële maat van twee van hen.

De eerste wolf, die in het programma zijn opwachting maakt, is de 29-jarige Tommaso Bordoni.  Zijn huidige zaak kleedt de (financieel) betere man.  Dit wordt kracht bijgezet door persoonlijk als uithangbord dienst te doen.  De man zit namelijk in een driedelig, blauw maatpak gehesen.  De keuze voor deze sector lag al enige tijd vast want de opties, als jongeling, waren zakenman dan wel gangster worden.  De motivatie luidt dat beiden een kostuum dragen in de uitoefening van hun ambacht.  Gelukkig voor de maatschappij werd het de laatste optie niet weerhouden en koos de man ervoor ondernemer te worden.  De prijzen van zijn producten zaten klaarblijkelijk nog niet in zijn hoofd aangezien er initieel een kostuum aan 400,00 Euro kon worden aangeschaft, waarna een correctie volgt met maar eventjes ruim een verdubbeling tot 814,00 Euro. 

Een zicht op zijn financieel-juridische gegevens leert ons dat Dhr. Bordoni een eenmanszaak had die startte op 6 juni 2012 en stopte in datzelfde jaar des heren op 30 september.  En, het draaide toen nog om draadloze communicatie onder de welluidende naam, Euphony (Bron: website KBO public search, ondernemingsnummer BE 0846.463.768).  Het kan verkeren.

Op 21 februari 2018 wordt de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Bordoni-v.p. boven de doopvont gehouden, gepubliceerd op 23 februari 2018 in het dagblad dat iedereen geacht wordt te lezen (n.v.d.r. het Belgisch Staatsblad, dat sedert 2003 enkel nog digitaal te raadplegen valt).  Dhr. Bordoni tekent hierbij in op één derde van de aandelen.  Ook in deze vennootschap is het parcours van Dhr. Bordoni als zaakvoerder/bestuurder grillig aangezien hij op 29 augustus 2018 op de bijzondere algemene vergadering wordt ontslagen; publicatiedatum van dit besluit gebeurde op 6 september 2018.  Acht dagen meer dan een semester vormt het nieuw record voor deze man als zelfstandige/bestuurder.  Sindsdien heeft hij geen enkel mandaat meer als bestuurder en noch is hij gekend als zelfstandige.    

Uitgaand van de enige jaarrekening (de jaarrekening rapporteert over de periode 21 februari 2018 tot en met 31 december 2018 en in afgeronde Euro’s) die van de vennootschap beschikbaar is, kunnen volgende vaststellingen worden gedaan.  Eerst en vooral wordt eigenaardig genoeg Tommaso Bordoni vermeld op de jaarrekening als zaakvoerder terwijl hij op einde van het betrokken boekjaar niet meer in functie was en zeker al niet meer op het moment van goedkeuring van de jaarrekening.  Let wel: deze vermelding van Dhr. Bordoni als zaakvoerder/bestuurder in de jaarrekening mag maar hoefde niet te gebeuren conform een advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (verder: CBN).  Het is eigenlijk geen wet (ontwerpadvies van 22 januari 2020 – CBN-advies 2020/XX), tot daar toe is er nog geen man overboord.

Cijfermatig is het verhaal minder rooskleuring en merken we in de resultatenrekening al een verlies op niveau van de brutomarge ten belope van 37.769 Euro.  Het bedrijfsresultaat kleurt verder eveneens rood voor een bedrag van 46.299 Euro.  Kortom, de vennootschap kijkt na haar eerste boekjaar al aan tegen een negatief eigen vermogen van 29.956 Euro.  Financieel gezond is dit toch niet; laat staan dat er meer dan beide ouders wordt verdiend.

De tweede ondernemer die van nabij gevolgd wordt, is Jeroen Poels.  Hij stelt zich voor als de CEO van Deltaworx.  De structuur rond Dhr. Poels ziet er als volgt uit.  Hijzelf is bestuurder in twee vennootschappen nl. Poels Management BVBA en Deltaworx groep NV.  De eerstgenoemde vennootschap is daarenboven nog bestuurder in Deltaworx Belgium BVBA en het reeds vermelde Deltaworx groep NV. 

De geschiedenis ontvouwt zich als volgt.  Dhr. Poels heeft op ruim 18-jarige leeftijd, in 2012, de vennootschap Deltaworx opgericht, toen nog als gewone commanditaire vennootschap.  Vanaf 2014 werd ze omgevormd in een BVBA en hernoemd naar Deltaworx Belgium.  Het eerste gepubliceerde boekjaar van deze besloten vennootschap, dat loopt van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014, levert een winst op van een klein 1.000,00 Euro op een omzet van 700 KEUR.  Daarna en dit tot en met boekjaar 2018 blijft de vennootschap de verliezen opstapelen die uiteindelijk strandden op een gecumuleerd verlies van 322.477 Euro.  Op dat moment vertoont de vennootschap een negatief eigen vermogen van 309.929 Euro.  Per 31 december 2019 is dit negatief eigen vermogen weggewerkt door én een winst te realiseren van 159.548 Euro én een inbreng in natura (incorporatie van de rekening-courant Deltaworx group NV) van 260.000 Euro, een waardering die onder voorbehoud wordt afgeleverd door de commissaris-revisor. 

De vennootschap Deltaworx group NV wordt op 18 mei 2016 opgericht.  Het kapitaal wordt volledig volstort door inbreng in natura meer bepaald aandelen Deltaworx Belgium BVBA.  Pittig detail hierbij is dat Deltaworx Belgium BVBA wordt gewaardeerd op een indicatieve waarde tussen 7.125 KEUR en 6.585 KEUR door de bedrijfsrevisor.  Ter info: Deltaworx Belgium BVBA had op dat moment, eind boekjaar 2015, het tweede boekjaar nota bene, al een verlies dat opliep tot 31.577 Euro en negatief eigen vermogen van 19.029 Euro.  Deltaworx Groep NV vertoont een jaarlijks verlies dat laveert van 372.002 Euro tot 262.971 Euro en totaliseert op 943.662 Euro. 

Poels Management BVBA ten slotte vertoont een wispelturig parcours dat op het einde van 2018, de laatst bekendgemaakte jaarrekening, quasi geen eigen vermogen meer heeft.

Van de drie vennootschappen zitten er al twee met een alarmbelprocedure opgescheept.  In casu gaat het over Poels Management BVBA en Deltaworx Belgium BVBA.  De derde vennootschap, Deltaworx Group NV, komt door een negatief rendement in het vaarwater van de Rechtbank van Koophandel, Kamer Handelsonderzoeken.  Kortom, ook hier is het verhaal alles behalve rozengeur en maneschijn.